Astaxanthin je přírodní karotenoid s mnoha biologickými funkcemi, z nichž většina je spojena s jeho antioxidační a protizánětlivou aktivitou. Odlišuje se od ostatních antioxidantů nejvyšší absorbční kapacitou kyslíkových radikálů, která je 100-500x vyšší než u vitamínu E nebo 6000x vyšší než u vitamínu C. Vykazuje lipofilní i hydrofilní vlastnosti, díky čemuž může zachytávat volné radikály z povrchu buňky. Tato vlastnost činí astaxanthin jedinečným ve srovnání s jinými antioxidanty, jako je vitamin E nebo vitamin C, které se mohou nacházet pouze na jedné straně. Primární přírodní zdroj astaxanthinu pochází z řasy Haematococcus pluvialis, který je produkován jako ochranný antixodiant v reakci na světlo. Astaxanthin můžete do stravy zařadit i nepřímo, konzumací korýšů (např. krevety) nebo lososovitých ryb (např. losos, pstruh duhový).