(tema: Rostliny)
Bez černý (Sambucus nigra) se v Evropě používá jako potravina i jako léčivá rostlina. Hippokrates, otec medicíny, jako první pozoroval mimořádné vlastnosti bezu černého a používal jej proti nachlazení a chřipce. Bez černý dnes patří k jedněm z nejpoužívanějších rostlin, zejména na podporu imunity. Bezové květy se tradičně používají k výrobě nápojů či čajů. Bobule jsou bohaté na množství antioxidantů, jako jsou antokyany a flavanoly, které dodávají bobulím charakteristickou tmavě fialovou barvu a mají imunomodulační účinky. Antokyany se mohou navázat na virové glykoproteiny, které umožňují virům vstoupit do hostitelských buněk, a tím inhibovat jejich funkci. Bobule bezu se dále používají jako diuretika, laxativa nebo ke stimulaci imunitního systému. Kůra, listy a kořeny mohou být toxické kvůli obsahu kyanogenních glykosidů (sambunigrin, prunazin), které se při trávení přeměňují na kyanovodík a proto nejsou bezpečné ke konzumaci. Stejně tak je důležité tepelně zpracovat květiny a bobule, kde se mohou látky také vyskytovat a teplo vede k jejich rozkladu.
Zdravotní tvrzení dle nařízení EU 432/2012
Bez černý přispívá k normálnímu vylučování vody z organizmu.
Bez černý má antioxidační účinky.
Bez černý přispívá k normální funkci dýchacího systému.
Bez černý přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti.
Bez černý přispívá k normální hladině glukózy v krvi.
Bez černý přispívá k normální funkci přirozené obranyschopnosti - imunitní systém.