Fermentovaná červená rýže

(tema: Rostliny)

Fermentovaná červená rýže je tradiční čínská potravina, která se po staletí používá v kulinářství i v medicíně. Vyrábí se fermentací rýže se specifickým druhem kvasinek zvaných Monascus purpureus. Tento proces fermentace vede k charakteristické červené nebo purpurové barvě rýže z čehož vznikl i její název.

Proces výroby probíhá v několika krocích. Nejprve se syrová rýže namočí do vody, aby mohla absorbovat vlhkost. Rýže se poté naočkuje kmenem kvasinek Monascus purpureus a nechá se fermentovat v kontrolovaném prostředí. Během fermentace kvasinky produkují přirozeně se vyskytující sloučeniny včetně monakolinů, které jsou zodpovědné za zdravotní benefity spojené s červenou fermentovanou rýží. Po dokončení fermentace se červená rýže vysuší a může se dále zpracovat do různých forem určených ke spotřebě.

Monakolin K, strukturálně podobný lovastatinu, statinu, snižuje hladinu cholesterolu stejným mechanismem jako statiny. Primární mechanismus zahrnuje inhibici enzymu HMG-CoA reduktázy v játrech. HMG-CoA reduktáza je klíčovým enzymem v mevalonátové dráze, která vede k syntéze cholesterolu. Monakolin K inhibuje tento enzym, čímž snižuje přeměnu HMG-CoA na mevalonát.

Inhibicí HMG-CoA reduktázy se snižuje syntéza cholesterolu v játrech. To vede jaterní buňky ke zvýšení exprese LDL receptorů na jejich povrchu. LDL receptory usnadňují příjem a odstraňování LDL cholesterolu z krevního oběhu. V důsledku toho dochází ke zvýšenému odstraňování LDL cholesterolu, což přispívá k celkovému snížení hladin LDL cholesterolu.

 

Zdravotní tvrzení dle nařízení EU 432/2012

Monakolin K z červené fermentované rýže přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi při příjmu 10 mg monakolinu K denně.

test

Zpět do obchodu