(tema: Nutraceutika)
Fytosteroly, také známé jako rostlinné steroly, jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny nacházející se v buněčných membránách rostlin. Jedním z běžných zdrojů fytosterolů jsou sójové boby. Tyto sloučeniny jsou strukturně podobné cholesterolu a sdílejí některé funkční vlastnosti. Fytosteroly zahrnují různé steroly a stanoly, přičemž mezi nejrozšířenější patří beta-sitosterol, kampesterol a stigmasterol.
Sojové boby (Glycine max) jsou luštěniny pocházející z východní Asie a pěstují se již tisíce let. V současnosti se pěstují po celém světě, přičemž hlavními producenty jsou USA, Brazílie a Argentina. Sojové boby jsou odolné rostliny, kterým se daří v různých klimatických podmínkách a hrají klíčovou roli v různých kuchyních a průmyslových aplikacích.
Beta-sitosterol, nejrozšířenější fytosterol nacházející se v sóji a jiných rostlinných zdrojích je strukturou podobný cholesterolu. Podobnou strukturu má i stigmasterol. Kampesterol, další fytosterol, přispívá k jejich vlastnostem snižujících cholesterol.
Fytosteroly, pokud se konzumují jako součást stravy, hrají zásadní roli při snižování cholesterolu. Soutěží s cholesterolem o absorpci v tenkém střevě, čímž omezují množství cholesterolu absorbovaného z potravy do krevního oběhu. Tato konkurence snižuje celkovou účinnost absorpce cholesterolu.
Také interferují s absorpcí cholesterolu v tenkém střevě jak ze stravy, tak ze žlučníku. To vede ke snížení hladin cholesterolu o nízké hustotě (LDL-C nebo „špatný“ cholesterol) cirkulujícího v krevním oběhu. Fytosteroly mohou zvýšit vylučování cholesterolu žlučí. To může dále přispět k celkovému snížení hladiny cholesterolu v těle.
Zdravotní tvrzení dle nařízení EU 432/2012
Rostlinné steroly/stanoly přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi při příjmu nejméně 0,8 g rostlinných sterolů/stanolů denně.