(tema: Rostliny)
Kávovník patří do rodu Coffea z čeledi Rubiceae s více než 120 druhy, přičemž Coffea arabica a Coffea canephora (robusta) patří mezi hlavní druhy. Semena zelené robusty obsahují téměř dvakrát více kofeinu, chlorogenových kyselin a méně trigonelinu než arabica. Přírodní kofein, nacházející se v kávě, má dlouhodobější a konzistentnější účinek než jeho syntetická verze. Látky, nacházející se v kávě, vyrovnávají nárůst a pokles kofeinu v těle, čímž podporují udržitelnější zvýšení energie. Postupné uvolňování kofeinu může zabránit nepříjemným stavům, vyskytujících se při syntetickém kofeinu.
Zdravotní tvrzení dle nařízení EU 432/2012
Kofein pomáhá zvýšit čilost/bystrost/hbitost.
Kofein pomáhá zlepšit soustředění.
Kofein pomáhá zvýšení vytrvalostního výkonu.
Kofein pomáhá zvýšení kapacity vytrvalostního výkonu.