(tema: Nutraceutika)
Neesenciální aminokyselina L-tyrosin, prekurzor dopaminu, noradrenalinu a adrenalinu, působí proti vyčerpání neurotransmiterů a poklesu kognitivních schopností. Při nadměrném stresu nebo kognitivně náročném úkolu, dochází ke zvýšené syntéze neurotransmiterů. Jelikož se syntetizuje více neurotransmiterů je potřebný zdroj, tyrosin. Mozek využívá enzym tyrosinhydroxylázu k přeměně L-tyrosinu na levodopa (L-DOPA). Dekarboxylací L-DOPA se syntetizuje neurotransmiter dopamin, zodpovědný za radost, motivaci a soustředění. Nevyužitý dopamin se následně vlivem enzymu přeměňuje na noradrenalin. Při nedostatku L-tyrosinu se syntéza omezí, což vede k menší dostupnosti neurotransmiterů a následnému nižšímu kognitivnímu výkonu. L-tyrosin je tedy obzvláště účinný při udržování kognitivního výkonu pod jakýmkoli stresem. Skvělým zdrojem tyrosinu ze stravy je maso, ryby, tofu či mléčné výrobky.