(tema: Vitamíny)
Vitamin B1, thiamin, je první objevený vitamín skupiny B, z toho označení B1. Thiamin je koenzym, který tělo využívá k přeměně potravy na energii, udržení správné funkce srdce, nervů a mozku. Přeměňuje živiny z potravy na ATP (buněčný zdroj energie), kterou tělo využívá pro správnou funkci mozku a nervových drah. Nedostatek energie přispívá ke špatné náladě, díky čemuž thiamin zlepšuje náladu a pomáhá tělu odolávat stresu. Také přispívá k rozvoji myelinových obalech kolem neuronů, aby je chránil před poškozením. V těle se ukládá velmi málo vitamínu B1, vyčerpání může nastat do 14 dnů, proto je důležité jej pravidelně přijímat ve stravě. Dostupným zdrojem je hovězí maso, drůbež, obiloviny, ořechy a fazole. Potraviny bohaté na taniny (čaj, víno), kofein (káva) či theobromin (čokoláda) se považují za anti-thiaminové faktory přispívající k nedostatku thiaminu u zdravých lidí. Faktory reagují s thiaminem za vzniku oxidovaného neaktivního produktu. Vitamin B1 se v těle vyskytuje jako volný thiamin a jako fosforylované formy (thiaminmonofosfát, thiamintrisfát, thiaminpyrofosfát). Thiaminmononitrát je stabilní forma vitamín B1, rozpustná ve vodě, která se absorbuje jako thiaminový kation.
Zdravotní tvrzení dle nařízení EU 432/2012
Thiamin přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
Thiamin přispívá k normální činnosti srdce.
Thiamin přispívá k normální psychické činnosti.
Thiamin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.